Voor je eraan begint
Indien je Kungfu (of Wushu) wil beoefenen en daarin een hoog niveau wil bereiken, moet je Kungfu met toewijding beoefenen. Je zult Kungfu slechts begrijpen door je met een oprechte motivatie in te verdiepen én met hard werken. Indien de motivatie slechts het "leren vechten" is, zal Kungfu je vanzelf uitselecteren.
Er zijn verschillende wegen om ergens te geraken. Maar meestal is er maar één weg de beste. Deze hoeft niet perse de kortste te zijn. Als je beslist Kungfu te beoefenen moet je weten waarom je voor kungfu kiest, wat je ervan verwacht,... En bedenk of je verwachtingen realistisch zijn en of je bereid bent om ervoor te werken. Pas als je deze zaken vooropstelt en realistisch bent, kun je "Kungfu" verwerven of worden.
Houding tijdens de trainingen
Hygiëne
Kungfu is naast een totaal training ook een attitude. Kungfu versterkt zowel je lichaam als je geest. Als je naar de training komt moet je ook je uiterlijk verzorgen. Zorg dat je uniform steeds verlucht en proper is. Probeer zo veel mogelijk in clubuniform te oefenen. Je lichaam moet ook fris en proper zijn en je nagels kortgeknipt. In de zaal mag je op blote voeten lopen, maar omdat het niet hygiënisch is, mag je met kungfuschoenen oefenen (lage soepele sportschoenen van het merk Feiyue).
Wees op tijd aanwezig
Je moet proberen in de zaal te zijn voor de les begint, om op tijd te kunnen beginnen. Ondertussen kun je Qi Gong beoefenen of mediteren.
Als je gekwetst bent en beperkingen hebt tijdens de training, bespreek het op voorhand met je leraar zodat hij ermee rekening kan houden en je eventueel oefentips geeft.
Begin van de training
Voor we aan de training beginnen, staan we in de rij tegenover elkaar (leerlingen tegenover de leraar) om elkaar te groeten met de palm-vuist-groet. In de kungfu bestaan er geen graden in vorm van gordels, dus ook geen hiërarchische volgorde van de leerlingen in de rij. De assistent of een gevorderde leerling staat als eerste, kwestie van een voorbeeldfunctie tijdens de training. Tijdens de groet zegt de leraar: "tongxuemen hao" (medeleerlingen gegroet) en de leerlingen antwoorden: "laoshi hao" (leraar gegroet). Na de les groeten we op dezelfde manier en zegt de leraar: "tongxuemen zaijian" (tot ziens leerlingen) en de leerlingen antwoorden: "laoshi zaijian". Als je te laat komt (na de groetceremonie), probeer je de les niet te storen, je groet de leraar, je gaat in een hoek twintig opdrukken uitvoeren daarna sluit je je bij de groep aan. Als je de opwarming gemist hebt, warm je je best even alleen op aan de kant van de zaal. Het is tenslotte beter te laat te komen dan een hele les te missen.
Vraag eerst
Tijdens de les de zaal verlaten om naar de wc te gaan, drinken, telefoneren,etc... moet liefst vermeden worden. Naar de wc gaan, doe je best voor de les begint en drink genoeg vóór de les of tijdens de pauze. Indien je toch dringend de zaal wil verlaten, vraag toestemming aan je leraar.
Respecteer elkaar
Tijdens de Kungfutrainingen is respect voor elkaar van wezenlijk belang. In de club moet iedereen met iedereen kunnen samenwerken. Bij de oefeningen met partner mag je niemand afwijzen. Als je met partner moet werken, nodig je elkaar uit en na het samenwerken groet je elkaar af met de palm-vuist-groet. Je moet respectvol met elkaar omgaan, elkaar helpen, gevorderden moeten beginners advies geven.
Wees aandachtig
Als de leraar rust roept, dienen alle leerlingen zich onmiddellijk stil te houden en op te letten en te luisteren naar de uitleg van de leraar. Tijdens de demonstratie en uitleg van de leraar ga je staan vanwaar je het best je leraar kunt zien. Als je vragen hebt gedurende de trainingen, wacht er niet te lang mee, stel ze op een gepast moment aan je leraar of assistent. Toon interesse door vragen te stellen. Er is niets verkeerd aan vragen stellen als je iets niet begrijpt. Niemand is met kennis geboren. Een Chinees spreekwoord zegt: "Je kunt je beter even schamen door een vraag te stellen dan je je leven lang te schamen door onwetend te blijven".
Tot slot
Kungfu werd door monniken verder ontwikkeld en theoretisch onderbouwd en diepgang gegeven. In eerste instantie waren de trainingen bedoeld om hun eigen gezondheid en geest te versterken. Later diende Kungfu de monniken als zelfverdediging tegen agressors en onderdrukkers van buiten af. Het mag dus niet de bedoeling zijn van de Kungfukennis te misbruiken door er mee op te scheppen en in cafés of op straat gevechten op te zoeken. Indien je in een conflict betrokken geraakt, moet je alle moeite doen om een gevecht te voorkomen. Indien er geen andere uitweg mogelijk is, probeer dan je discipline waardig te blijven door je tegenstander op een veilige manier uit te schakelen en niet verder te gaan dan nodig is. Respecteer jezelf en je zult gerespecteerd worden.
Hou verder rekening met deze goede raad:
Om vooruitgang te maken moet je bescheiden blijven. Onbescheidenheid remt geestelijke ontwikkeling af. Als je bescheiden blijft, sta je open voor nieuwe kennis en maak je steeds vorderingen. Het leren houdt immers nooit op.
- Als je kennis bezit en je deelt deze kennis niet met anderen dan bezit je geen kennis.
- Als je sterk bent en je gebruikt je kracht niet om zwakkeren te helpen dan ben je zwak.
- Vooraleer je anderen bekritiseert, bekritiseer eerst jezelf.